Puro silindir şeklinde solgunlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içre tütün pareçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak metin, esnek ve sessiz bir konstrüksiyonda olmalı, görklü bir aromaya ve muntazam yanmayı esenlayacak tarafıcı özelliğe iye olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabilinden ülkelerin bulunmuş olduğu diyar kuşağında yetisevinçli, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede solgunlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan mazitir. Bu dile de Latince “pürus” (saf sili ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden konstrüksiyonlmış” demeında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk misil TDK sözlüğünün 1955 seneındaki elsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde epey faik miktarda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabilinden ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en eksiksiz purolar olarak nitelendirilseler de birbunca mütehassıs Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro mideer en dikkat etmesi gerekilen şey namuslu bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet namuslu bir nemde değil ise purolarınız ne denli nitelikli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız beğeni yada lezzet maatteessüf mutlak hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tulum vb. mecmu saklama ve taşıma enstrümanları esasen puronun nemini saklamak ve mideime müheyya benimsemek mideindir. Tabi bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her hin mefkûre nem değerlerinde saklanmaktadır. Evet mefkûre puro nem değerleri nelerdir beş altı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri beyninde mideilen bir puro mefkûre nem değerlerinde mideiliyor onaylama edilebilir. Kimine bakılırsa %65 az yada %75 çok muş kabilinden görülsede esasen bu nem değerleri de kimisine bakılırsa gayet iyi ve mideilebilir en eksiksiz değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem değerlerinde purodan beğeni almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro midemeyi çok severken özge bir isim bu nem değerinin puroya günah edilen bir eder bulunduğunu ve asla mideilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de doğrudır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Ilgi edilmesi müstelzim şey %65 madunı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla bile bu %10 luk nem farkı beyninde gidip gelmeden kamu aynı nem değerlerinde puronuzu mıhlı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değhizmetimi purolarına pert verebilir. Hakeza bir değişim yapacaksanız bunu olabilir başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet nem değerlerinden bahsettiğimize bakılırsa bu nem değerleri neyi değhizmettirmektedir niteleyerek soracak olursanız kısaca ikna etmek gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan kırmızıınan aroma artar, yaman azalır ve mideimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça yaman artar, mideimi kolaylaşır ve kırmızıınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde kesilmek istiyorsanız buna hin ve görgü ile karar vereceksiniz. Size kimse en eksiksiz eder bu ve bu değerde midemelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine istikbal olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Zirdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek saf buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân esenlar. İÇerisindeki köpük kabilinden yağız özdek averaj 6 ay içerisinde hizmetlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Averaj %70 nem tevdi üzerine müesses bu tip sıcaklıktan bağımsız milletvekili olmadığı midein makul bir hin içerisinde sıcaklarda nem geriışı yada soğuklarda humidor içre nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu tarz bir nemlendirici kullanıyorsanız olabilir başüstüneğunca çokça suhunet değhizmetimi olmayan ortamlar seçmeye çkırmızıışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabilinden %70 nem değeri hazırlamak midein tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakılırsa henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu eder iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içerisinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kabilinden çkırmızıışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek ortamı %70 neme getirmeyi amaçlarlar. şayet derdiniz faik nem olur ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o hin özge nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü opsiyon Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki sutaş haznesindeki üstteki bir fan yardımı ile humidor içine dağıtılır ve nem in kesiksiz ayarlanan nem seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin şeşna düştüğünde fan çkırmızıışmakta ve maksut nem değeri gelmesi iile bile yeniden durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek midein en eksiksiz opsiyon olarak hakkındamıza çıkmaktadır.
En on çıhun son opsiyon ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir çevrilme yaratmış ve hem nem kabız hem nem tevdi özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya başlangıçlamıştır. Gece gün yada zaman geçişleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirlik bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme midein kullanılmaktadır. hassaten Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem az hemde faik nem değerlerinde çift taraflı çkırmızıışarak mıhlı bir nem değeri esenlamasıdır.
Bunlarında dışında humidor midei fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve mecmu puroların aynı nemde ve henüz esenlıklı olmasını esenlamaktadır.